Stockholms stads kampanj för att uppmärksamma ungdomar på skadliga ämnen i bland annat kosmetika möts av stark kritik från skönhetsbranschen. "Den riskerar att göra människor oroliga över alla produkters säkerhet", säger Peter Jansson på Kosmetik- och Hygienföretagen.
Förra veckan lanserade Stockholms stad en kampanj för att uppmärksamma ungdomar på skadliga ämnen i bland annat olika typer av kosmetika. Kampanjen Kemismart säger exempelvis att “kosmetika kan innehålla allergiframkallande ämnen, misstänkt hormonstörande ämnen, svårnedbrytbara ämnen och misstänkt reproduktionsstörande ämnen”. På hemsidan lyfts flera olika kategorier, bland annat smink, naglar, hårprodukter och parfym.
“Barn och ungdomar är extra känsliga mot kemikalier, bland annat hormonstörande ämnen som finns i många produkter i samhället. Med den här kampanjen vill vi att ungdomar ska få upp intresset för kemikaliefrågan och lättare göra bättre val”, säger Felicia Nipstrand, projektledare på Stockholms stads miljöförvaltning.
Stockholms stad har i kampanjen avstått från att specificera vilka ämnen som barn och ungdomar ska akta sig för, eller vilka val som ska vara bättre andra.
“Vi vill inte att man ska börja leta i innehållsförteckningen och att det här ska vara någon skrämselpropaganda. Det är klart att det hade varit bra om alla konsumenter kunde känna igen vilka ingredienser som kan vara skadliga, men samtidigt vill vi ju inte lägga det ansvaret på konsumenterna.”
Men kampanjen har mötts av kritik från bland annat branschorganisationen Kosmetik och hygienföretagen (KoHF) just för att den riskerar att skrämma upp konsumenter i onödan.
“Kampanjen skriver om hormonstörande ämnen men det står inget om vilka dessa ämnen är. Då vet jag som konsument inte hur jag ska bete mig för att undvika dessa ämnen. Otydligheten riskerar att göra människor oroliga över alla produkternas säkerhet”, säger Peter Jansson, sakkunnig inom kosmetik på KoHF.
Är det inte bra att konsumenterna är uppmärksamma på ingredienser och försöker lära sig mer?
“Det är olyckligt om du som konsument ska behöva göra en bedömning av hur säker en produkt är. Vi måste förlita oss på de som har kunskap, som läkemedelsverket och andra myndigheter som faktiskt har till uppgift att göra den här obligatoriska säkerhetsbedömningen. Det tillkommer hela tiden kunskap om kemikalier, man kan inte föra ett resonemang kring att ingredienser potentiellt inte är säkra för att vi saknar kunskap, då skulle man behöva förbjuda allting. Vi måste utgå från den kunskapen vi har.”
Stockholms stad tycker däremot att konsumenterna behöver se över sin egen konsumtion, eftersom myndigheter inte har till uppgift att kontrollera all försäljning.
“Enligt läkemedelsverket ska man generellt sett kunna vara säker eftersom vi har lagar som reglerar det. Men problemet är att exempelvis smink och hårfärg förhandsgranskas inte innan det släpps ut på marknaden. Den som säljer varan har skyldighet att inte sälja något som är skadligt, men inspektörer har hittat produkter med skadliga ämnen som säljs i butiker så det behövs fortfarande kontroll”, säger Nipstrand.