Amerikanska beautyinfluencers anklagas för att sälja sponsrade inlägg med syfte att sänka konkurrerande skönhetsvarumärken. Nu ifrågasätts branschens stora arvoden.
Ett youtubeinlägg från den amerikanska influencern Marlena Stell har skakat om beautyindustrin i USA och i svallvågorna har en skandal uppdagats. Stora skönhetsbloggare ska ha erbjudit skönhetsföretag att för höga arvoden inte bara recensera produkter utan också kritisera andra, konkurrerande varumärken.
I sin video säger Stell att hon inte har råd att promota sina egna sminkprodukter, eftersom hennes influencerkollegor vill ha för mycket betalt.
”Jag har inte råd att betala 60 000 dollar för en video eller 20 000 dollar för ett inlägg på instagram,” säger hon.
Kevin James Bennett, en makeupartist och varumärkeskonsult, hävdade på instagram att han med säkerhet visste att en stor beautyinfluencer bett om 85 000 dollar för en negativ produktrecension av ett konkurrerande varumärke.
”Jag har försökt att föra fram de största beautyinfluncerna och deras agenturers maffialiknande beteende… och jag har blivit anklagad för att vara avundsjuk”, skriver Bennett.
Att vara en framgångsrik influencer med många följare har de senaste åren varit lönsamt. Di Digital publicerade nyligen en undersökning på hur mycket våra svenska influencerstjärnor drar in varje år, där till exempel Therése Lindgren omsatte drygt 19,5 miljoner under 2017 med en utdelning på 13 miljoner kronor.
Lin Eriksson Nordström, som är chef för digitala tjänster på Sveriges Annonsörer, håller med om även svenska influencers kan begära stora arvoden.
"De influencers som är störst kan ju ta fruktansvärt bra betalt för sina inlägg men jag skulle önska att företagen tog lite mer ansvar i att undersöka effekten av dessa inlägg", säger hon.
Sponsrade, positiva inlägg är en väl inarbetad arbetsmetod i influncerbranschen men kritiserande inlägg som medvetet försöker sänka konkurrenter är en helt annan femma. I Sverige är det dessutom enligt marknadsföringslagen olagligt att posta sponsrade inlägg utan att först annonsmärka dem.
"I Sverige är det, tack och lov, fortfarande väldigt ovanligt att influencers kritiserar andra, konkurrerande märken i sina inlägg. När Alex Schulman var ambassadör för Oatley dissade han visserligen Arla i sina kanaler men det blev väldigt dåligt emottaget. Det är ett beteende som helt enkelt inte är accepterat i vårt affärsklimat", säger Eriksson Nordström.
Hur ska då ett skönhetsföretag tänka när det vill anlita en influencer för att göra reklam? Lin Eriksson Nordström efterlyser först och främst mer eftertanke.
"Det är så lätt att svepas med i siffrorna när en influencer anger hur många följare han eller hon har. Våga ifrågasätta varenda siffra! Flera av de största bloggarna slår ihop antalet följare i sina kanaler så att det ser ut som att de har fler följare än vad de faktiskt har. Idag finns det inget sätt att validera de här siffrorna och det är en stor brist", säger Eriksson Nordström.