Pat McGrath är första sminkmärket som kan klickas hem via den populära musikstreamingtjänsten, men enligt forskaren Erik Modig på Handelshögskolan kan det bli fler. "Jag tror att vi kommer få se mer av detta i framtiden."
Spotify började samarbetet med företaget Merchbar förra året och det blev då möjligt att köpa så kallat merchandise, som t-shirts, kepsar och vinylskivor kopplade till olika artister, via en länk som visas när du lyssnar på en viss artist. Men sedan igår kan den som besöker amerikanska singer-songwritern Maggie Lindemanns Spotify-profil klicka sig vidare för att köpa smink från makeupartisten Pat McGraths eget märke, som Lindemann passande nog medverkar i en kampanj för.
"Jag tror att vi kommer att få se mer och mer av detta i framtiden. Fler bolag försöker hitta relevanta plattformar, särskilt för att nå den yngre målgruppen som inte konsumerar media på ett traditionellt sätt, plattformar som knyter an till livsstilen snarare än till konsumentens köpbeteende", säger Erik Modig, doktor vid Center for Consumer Marketing vid Handelshögskolan i Stockholm.
Han forskar bland annat om hur kommunikation påverkar våra beslut och har skrivit aktuella boken "Bang for the buck – Kommunikation som skapar resultat".
"Fördelen för företagen är räckvidden. Om någon är engagerad i en artist kan engagemanget spilla över på sminkmärket. Företaget kan ta ett starkare tag kring målgruppen och engagemanget stärks när företaget hjälper en i flera områden i ens liv", säger Erik Modig.
Vilka företag som kommer att samarbeta med Spotify, via Merchbar, i framtiden är oklart, men det finns en rad artister som har synts i kampanjer för olika skönhetsföretag. Vad sägs om att köpa Cliniques hudvård direkt från Zara Larssons Spotify-sida, eller varför inte klicka sig vidare till Fentys hajpade smink samtidigt som du lyssnar på Rihanna i mobilen? Men det gäller att tänka sig för.
"Om man gör matchningen fel kan affären bli negativ för företaget. Då har företaget lagt en massa energi på något som inte kommer öka försäljningen", säger Modig. "Eller om det blir för 'säljigt'. Folk kanske har valt att gå in i Spotify med utgångspunkten att deras relation handlar om ett musikintresse, då kan kunderna tycka att de sviker det löftet och förtroendet de har fått."