Snart blir det ännu mer trångt på de gröna skönhetshyllorna. Den naturliga kosmetiken förväntas ha 30,9 % av marknaden år 2024.
Påståendet om att naturlig och ekologisk skönhet är här för att stanna höjer väl knappast på några ögonbryn längre, men faktum är att den gröna skönhetsvågen kan vara kraftigare än någon tidigare trott. Enligt färska siffror från amerikanska Allied Market Research kommer marknaden för ekologisk och naturlig skönhet att omsätta cirka 175 miljarder kronor år 2020, med en allmän årlig tillväxttakt på 10,2%.
”Kategorin med naturlig och ekologisk skönhet växer snabbare än marknaden som helhet. Vad gäller den svenska marknaden finns tyvärr inga tillförlitliga siffror, men även här är det rimligt att anta att kategorin växer snabbare än kosmetikmarknaden generellt. Det är jätteroligt att fler och fler får upp ögonen för naturlig och ekologisk skönhet”, säger Henrik Olténg som är ordförande för NOC Sweden (Natural Organic Cosmetics).
Enligt Allied Marked Research är det hudvårdsprodukter som mest populära i ekosegmentet. USA kommer att fortsätta att producera högst intäkter och vara marknadsledande fram till år 2020, även om asiatiska länder som Japan, Kina och Malaysia spås bli ännu större marknader i framtiden. En annan rapport, gjord av amerikanska Persistance Market Research, menar också att USA kommer att fortsätta vara världsledande inom grön skönhet med 33,5 % av marknaden. Rapporten spår även att naturlig och ekologisk beauty kommer att inneha hela 30,9% av hela skönhetsmarknaden år 2024.
Men finns det då några risker med en grön och kraftig skönhetsvåg, där resten av marknaden har svårt att hänga med? Henrik Olténg tror inte det.
”Det är svårt att se att tillväxt inom det här segmentet skulle medföra några risker. Däremot finns det naturligtvis en del utmaningar, bara i själva definitionen av kategorin. Vad är egentligen naturlig och ekologisk skönhet och kan konsumenten lita på att han eller hon handlar produkter av god kvalitet? Många märken svänger sig med naturliga och ekologiska argument men använder sig ändå av syntetiska ingredienser. Ekomärkningar är till god hjälp, men även där är det en djungel som är svår att överblicka”, säger Henrik Olténg.
Peter Jansson, som bland annat har hand om tekniska frågor om kosmetik på KoHF Kosmetik- och hygienföretagen (tidigare KTF), menar att det kan finnas risker med just ingredienserna.
”Naturliga råvaror kontaktallergipotential beror delvis på renheten hos det material man använder som ingrediens. Generellt kan man säga att naturliga råvaror, som till exempel växtextrakt, har större sannolikhet att innehålla orenheter, som i sin tur skulle kunna vara kontaktallergena”, säger Peter Jansson.